Den jødiske dreng boede i Killerup
Fyens Stiftstidende 14 juni 2002

I LY PÅ FYN: Gamle dokumenter fra folkeregistret sporer drengen til Odenses sydøstlige udkant

Af Anders Mose Poulsen Det var hos ægteparret Anna Marie og Søren Vilhelm Møller på den daværende Stagbrovej i Killerup i det sydøstlige Odense, at den 15-årig tysk-jødiske dreng Hans Paul Alexander fik ly for jødeforfølgelserne under krigen.

Det fremgår af et gammelt navnekort, som på baggrund af Stiftstidendes omtale af sagen netop er dukket frem af gemmerne i Odense Kommunes folkeregister.

Af kortet fremgår, at Hans Paul Alexander, der også bærer mellemnavnet Israel, flyttede ind på adressen Stagbrovej 20 den 5. november 1939. I oktober samme år var både hans forældre og søster blevet deporteret østpå til ghetto'en i Lodz i Polen og herfra videre til tilintetgørelse.

En række velorganiserede tyske kvinder sørgede imidlertid for, at drengen blev reddet til Danmark, og her blev han landbrugselev på en gård et sted på Fyn.

Gården lå på det daværende Stagbrovej 20, men vejen eksisterer ikke længere. Det gør til gengæld gården, der hedder Killerupgaard og har matrikel nummer et.

Det fremgår af andre dokumenter, der er fundet i kommunens folkeregister. De viser, at Stagbrovej bliver til Killerupgård, og at gården både med den første og den senere adresse var ejet af ægteparret Møller.

Men det var altså her på Killerupgård bag det nuværende universitet, at den unge tyskfødte jøde blev holdt skjult og arbejdede som landbrugselev.

Hidtil har hans slægtninge i Israel, som leder efter de mennesker, der var med til at skjule ham i det første krigsår på Fyn, ment, at han boede på gården frem til 1943, da han blev evakueret til Sverige.

Men navnekortet fra folkeregistret viser, at han forlod adressen allerede den 2. december 1940 og udvandrede til Palæstina.

Hvad der ligger i den fraflytning, er svært at sige. Men så meget ligger imidlertid fast, at han i 1945 meldte sig til den britiske hær i Palæstina, og at han i 1948 blev dræbt i en landsby i det nordlige Israel under den israelske uafhængighedskrig.

Det er hans nære slægt i Israel, der igennem Dansk Israelsk Selskab på Fyn gerne vil i kontakt med medlemmer af den fynske værtsfamilie, der sikrede ham husly i de svære år.