Ringen sluttet om den jødiske dreng
Fyens Stiftstidende 18 juni 2002
I LY PÅ FYN: Fynsk familie kan nu vente besøg fra Israel
Af Anders Mose Poulsen
Ægteparret Ester og Erik Møller fra landsbyen Killerup syd for Odense kan inden så længe vente besøg fra Israel. Gæsten vil være en mand ved navn Jacob Jankele Regev, der bor i en landsby nord for Haifa.Han er medlem af en forening, der beskæftiger sig med slægtsforskning, og han har i adskillige år været på jagt efter oplysninger om den tysk-jødiske dreng Hans Paul Israel Alexander, der i årene 1939 til 40 fik ly for jødeforfølgelserne i Tyskland på en ejendom på Fyn.
Via en dansk kvinde, som han tilfældigt traf i en kibbutz i det nordlige Israel, fik han kontakt til formanden for Dansk-Israelsk Selskab på Fyn, lektor Ole Tetens Lund, Svendborg, og efter to artikler i Stiftstidende blev drengens fynske opholdssted sporet til Anna Marie og Søren Vilhelm Møller gård i Killerup.
Pragtfuld dreng
Deres søn, den nu 84-årige tidligere Odense-læge, Erik Møller, husker stadig fra sine drengeår Hans Paul Alexander, der boede hos familien i godt et år, inden han blev hjulpet til Sverige.
- Han var en pragtfuld dreng, som vi meget gerne havde beholdt, siger Erik Møller i dag. Men han skulle jo videre til sikkerhed i Sverige.
Henrykt
Da den israelske slægtsforsker fra Ole Tetens Lund havde hørt, at drengen var sporet, blev han mildest talt henrykt, og han var med det samme parat til at rejse til Fyn for at møde familien Møller, som han mener, man har meget at takke for.
Han har forklaret Ole Tetens Lund, at han har brugt år på personligt at efterforske drengens skæbne, fordi både han selv og hans familie følte sig stærkt knyttet til familien Alexander.
- Muligvis er der tale om en gammel kærlighedshistorie, forklarer Ole Tetens Lund. I hvert fald er der mange følelser med i spillet.
Forældrene deporteret
Hans Paul Alexander blev hjulpet ud af Tyskland i november 1939 af en kvindeorganisation. Derimod lykkedes det ikke at redde hans forældre og hans søster. De blev deporteret til ghetto'en i Lotz i Polen og siden til tilintetgørelse i en kz-lejr.
Da krigen sluttede, forlod Hans Paul Alexander Sverige og rejste til Palæstina. Her meldte han sig først som soldat i den engelske hær. Siden deltog han i den israelske uafhængighedskrig, og det var herunder han blev dræbt.
Ingen kontakt
Inden da skriver han imidlertid i både i 1946 og 47 til sin fynske værtsfamilie og fortæller, at han har fået arbejde. Siden sender han også et soldaterbillede, som stadig er i familien Møllers besiddelse.
Men siden midten af 50'erne, da familien Møller fik et enkelt eller to postkort fra efterkommere til Hans Paul Alexander, har der ikke været kontakt før nu, da ringen igen er sluttet.