Fællesskab: revolutionen
< større format
Friheden fører folket. (1830). Den franske kunstner Eugene Delacroix (1798-1863) skildrer med realistiske midler en kampsituation i Paris' gader.
Mange bliver dræbt, men gaden overgiver sig aldrig. Delacroix sætter et symbol på håbet - frihedens gudinde - ind i billedet som en ren skabelonfigur. Hun er omgivet af en gadedreng, en student og en arbejder i dagens klædedragt. På den måde overskrider maleren virkelighedens grænser.
 
Sammenligning med filmen: "Den enfoldige morder"
< større format

I Hans Alfredsons film "Den enfoldige morder"  sker en tilsvarende overskridelse af det realistiske - her understøttet af den italienske komponist Giuseppe Verdis Requiem. Den forhånede og undertrykte landarbejder får i sin vrede mod den fascistiske godsejer hjælp fra engle med motorcykelhandsker, der træder ud fra ladeporten, og de følger ham som retfærdige hævnere gennem fabrikshallen og hen til den onde fabriksejer, der skal lide sin tiltrængte straf.
Poul Nesgaard: ”En film som har levet i mit indre lige siden, jeg så den første gang. En film som favner den grusomme og brutale realisme, næstekærligheden, smerten, kynismen, medfølelsen og til sidst forløsningen og retfærdiggørelsen med basuner og englevinger. En film som ikke er bange for at spille på samtlige af filmens udtryk, og som lykkes!"