TYSKLANDSHISTORIE    
1800-1945

Elias Ole Tetens Lund

notater til 3 timers foredrag

  
   
 

 

modernisering 1830-1870

 

Politisk samling

Landet øst for Oder. 

Kejserrige 1871-1918 - indre spændinger

 

Den lange fredsperiode 1871-1914

 

Mindretal i det tyske rige

 

Identitet som problem: tysker først - og hvad så ?

 

Den første Verdenskrig

 

Tysklands sammenbrud nov. 1918

 

Reaktionen på krigsafslutningen: revolution

 

Nationalsocialisternes opkomst. Holocaust

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyskland er opdelt i flere hundrede småstater før revolutionerne og napoleonskrigene. De største stater: kongeriger Preussen, Bayern og Sachsen. Små og store stater samlet under et fælles ,løst struktureret kejserrige. Kejseren svag, og fjernt placeret.  Kejserriget opløstes 1806. 

 
Tyskland - Politisk samling

  Landet øst for Oder.

Det tyske kejserrige 1871-1918 - indre spændinger.

  Den lange fredsperiode 1871-1914

 
Mindretal
 
 Fremmedherredømmet i Nordslesvig (nu: Sønderjylland) og i det fransk-tyske grænseland Elsass-Lothringen havde gennemført en hård fortyskningspolitik. At unddrage sig militærtjenesten ville blive betragtet som illoyalitet. Men mange dansksindede søgte om at optere for dansk statsborgerskab med risiko for politisk forfølgelse af familien og tab af ejendom og ret til at vende tilbage. Mange valgte derfor at blive og udskrives til hæren, fordi den dansksindede bevægelse frygtede for, at en udvandring blot ville betyde, at grænselandet ville få et tysksindet flertal. Ved en senere folkeafstemning ville grænselandet derfor risikere at forblive under Tyskland. 

Mindretal søger identitet. 

 
Verdenskrigen 1914-1918. 

  Tysklands sammenbrud nov. 1918

Sammenbruddet i Tyskland kan  opfattes i situationen som kejserrigets sammenbrud, hærens opløsning, familiernes tragedie, markedets sammenbrud og epidemiens (den spanske syges) hærgen.  Sammenbruddet  må også ses i forlængelse af  den lange opgangsperiode mellem 1870 og 1914. I denne lange fredsperiode havde man fået en optimisme ind under huden. Det var muligt at ændre sin tilværelse og det gav optimisme, men krigen havde vendt op og ned på disse forestillinger indenfor alle samfundsklasser og alle dele af det tyske rige.

Østrig-Ungarns sammenbrud  som det største centraleuropæiske rige med delvis tysk sprog og kultur betød en væsentlig ændring i tyskernes forestilling om deres situation i retning af at de var stærkt isolerede i Europa.

Dertil kom så, at Tyskland fik tillagt hele skylden for verdenskrigen, og at tyskerne derfor skulle bøde derfor med  krigsskadeserstatninger.   
 

Reaktionen på krigsafslutningen: revolution

 

Holocaust

Nürnberglovene

"Wear It With Pride, The Yellow Badge," Robert Weltsch

Rigskrystalnatten 1938

Die Endlösung